Wat brengt 2019 voor de starters?

Met het ingaan van 2019 worden ook nieuwe regels van kracht voor wie wil starten met een zelfstandige activiteit. Het wordt starters eenvoudiger en financieel minder zwaar gemaakt. We overlopen de veranderingen.

Je basiskennis bedrijfsbeheer en beroepskennis bewijzen hoeft niet meer.

Tot voor kort moesten starters ondernemersvaardigheden bewijzen. Achter het principe staan wij zeker wel, de manier waarop dit bewezen moest worden was helaas achterhaald.  Het is dan ook geen slechte zaak dat dit werd aangepast. In stappen werd dit struikelblok weggehaald.

  • Je basiskennis bedrijfsbeheer: Dit is reeds afgeschaft sinds 1 september 2018. Dit was voor veel starters een formaliteit. De minderheid van de beginnende starters werd verplicht om een bijkomende opleiding te volgen. Deze formaliteit ging de schop op wegens te fel verouderd en vooral omdat België het enige land in Europa was dat om zulk een basiskennis bedrijfsbeheer vroeg.
  • De beroepskennis is afgeschaft sinds 1 januari 2019. De hoofdreden hiervoor moeten we op Europees niveau zoeken. Vlaanderen mag het bewijs van beroepskennis niet vragen aan EU-onderdanen die zich hier komen vestigen. Bij gevolg waren de regels strenger voor Belgische onderdanen dan voor EU-onderdanen. Dat kan niet de bedoeling zijn, dus werd er bijgestuurd.

Kan dan zomaar iedereen kapper of aannemer worden? Je zal lid moeten worden van de sector waar je actief in bent.  Om lid te worden zal je opleiding moeten volgen of moeten bewijzen dat je weet wat je aan het doen bent.

Een vennootschap oprichten is eenvoudiger.

De keuze uit het type vennootschap is van 17 teruggebracht naar 4. De besloten vennootschap (vroeger bvba), de NV, de Commanditaire Vennootschap en de maatschap. Dat zijn de vennootschappen die we zullen gebruiken in de toekomst. De standaardvennootschap zal de BV zijn.  Het minimumkapitaal om die op te richten valt weg.  Je zal wel een goed financieel plan moeten maken. Voor meer informatie hierover zitten we graag met u samen.

Een vrijstelling voor je sociale bijdragen zal sneller geregeld zijn.

Als starter kan het zijn dat je moeite hebt om je sociale bijdragen te betalen. Een oplossing kan zijn dat je een vrijstelling of vermindering aanvraagt. Omdat de bevoegde instelling (RSVZ – Rijksdienst voor Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen) vanaf nu ook bevoegd is voor vrijstellingen kan dat allemaal sneller afgehandeld worden. Je zal binnen de 30 dagen na je aanvraag antwoord krijgen. De voorwaarden om van de vrijstelling te genieten lijsten we voor u op.

  • Je bent zelfstandige in hoofdberoep
  • Er is een tijdelijk financieel probleem. Bijvoorbeeld een eenmalige tegenslag: crisis in de sector of een brand in je zaak.
  • Je moet dit binnen de 12 maanden aanvragen.

Dit zijn de opvallendste richtlijnen. Er zijn nog een aantal specifieke regels, daarvoor zitten we graag met u samen.

 

Heeft u nog vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Terug naar de index